EMELJÜK A TANÁROK, ÓVÓNŐK, A SZAKKÉPZÉSBEN OKTATÓK BÉRÉT: ITT VANNAK A RÉSZLETEK

… Március 1-től átlagosan húsz százalékkal nőnek a szakápolói alapbérek, az európai gyakorlatot alapul véve az orvosbérek 37 százalékában határoztuk meg a szakápolói kereseteket. Ennek eléréséhez még egy 20 százalékos emelésre van szükség, a bérek ilyen arányú újabb növelésével március 1-től a szakápolók keresete átlagosan 715 ezer forint lesz, jelentette be a miniszter.


Az idén több mint 672 ezer, jövőre több mint 812 ezer, 2026-ban pedig körülbelül 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére, közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Január 30-ig minden pedagógus meg fogja kapni a megemelt fizetésről szóló határozatot, ami a tanároknak, az óvónőknek, illetve a szakképzésben dolgozóknak, a szakképzésben oktatóknak ugyanúgy átlagosan 32,2%-os fizetésemelést jelent.

- 2025-ben egy pedagógus átlagbér 812 ezer forint lesz a jelenlegi előrejelzések szerint. Azt vállaltuk az Európai Bizottság felé, és ezt így is tartjuk helyesnek, hogy ha szükség van korrekcióra, mert akár csak néhány száz, vagy 1-2 ezer forinttal magasabb lesz a diplomás átlagbér, akkor természetesen ezt a pedagógusok is meg fogják kapni. Ha az előrejelzésnél alacsonyabb, akkor pénzt visszafizetni természetesen senkinek nem kell – nyomatékosította Gulyás Gergely.
Március 1-től átlagosan húsz százalékkal nőnek a szakápolói alapbérek, az európai gyakorlatot alapul véve az orvosbérek 37 százalékában határoztuk meg a szakápolói kereseteket. Ennek eléréséhez még egy 20 százalékos emelésre van szükség, a bérek ilyen arányú újabb növelésével március 1-től a szakápolók keresete átlagosan 715 ezer forint lesz, jelentette be a miniszter.

A rendvédelmi dolgozók bére január 1-től 79 500 forinttal, 2022 óta pedig összesen 195 500 forinttal emelkedett. A minimálbér 2023 december óta 266 800 forint, a bérminimum: 326 000 forint, idézte fel a tárcavezető.

A Kormányinfó témája volt az is, hogy az LMBTQ- és a migrációs ügyekben tett változtatásoktól tette függővé az Európai Bizottság elnöke a további uniós források felszabadítását. A Bizottság és az Európai Parlament két olyan ügyben próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelyekben a magyar választók egyértelműen véleményt nyilvánítottak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság is elismerte azokat a lépéseket, amelyeket a magyar kormány az igazságszolgáltatás függetlenségéért tett. A bizottság és az EP két olyan ügyben próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelyekben a magyar választók egyértelműen véleményt nyilvánítottak, minden korábbi népszavazás eredményénél nagyobb támogatottságot kapott ugyanis a migrációellenes álláspont, majd még ezt is felülmúlta a gyermekek LMBTQ-propagandától való megóvásáról szóló népszavazás eredménye.

Olyan ügyekben, amelyek nem károsak, a magyar kormány hajlandó megállapodásra jutni, de azokban a kérdésekben, amelyekről a magyarok világosan véleményt nyilvánítottak, ez antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Forrás: kormany.hu


Címkék: