A szakszervezeti tagság előnyei

A szakszervezeti tagság előnyei

 1. A szakszervezet - a tagsága révén - jogosult, mindenkire kötelező érvényű kollektív szerződést kötni.
 2. A szakszervezet jogosult a munkáltatótól tájékoztatást kérni (olyat is, amit a munkavállaló nem kérdezhet meg), a munkavállalót érintő hátrányos, kifogásolt intézkedést azonnali hatállyal felfüggeszteni.
 3. A szakszervezet tagságának kedvezményes üdülést biztosít saját üdülőiben. (Szanazug, Zsóri-fürdő, Gergelyiugornya,)
 4. A tagok részére az Európai Utazási Biztosítónál (EUB) Európa összes országára kiterjedő 24 órás élet- és baleseti - biztosítást kötött. A biztosítás igénybevételét az utazás megkezdése előtt jelezni kell az irodának, a kedvezményes biztosítás - térítés megfizetése esetén - az együtt utazókra is igénybe vehető!
 5. A tagság igazolására tagkártyát adott ki, mellyel kedvezményes vásárlást biztosít tagjai részére az Benefit Barcode hálózatán keresztül. A hálózat üzleteit és a kedvezményeket a www.bercode.com honlapon lehet megtekinteni.
 6. A tagok 2005. április 1-től kedvezményes Vodafone Flotta előfizetői szerződés megkötésére jogosultak. A hálózaton belüli valamennyi hívás ingyenes.
 7. Gyermek születése esetén 30.000 Ft szülési segélyt folyósít.
 8. Házastárs vagy egyenesági rokon halála esetén 30.000 Ft temetési segélyt nyújt.
 9. Váratlan esemény kapcsán az arra rászorulóknak szociális segélyt folyósít.
 10. Rendszeresen tájékoztatja tagjait az OMSZ-on belül történő eseményekről.
 11. Munkaügyi jogvita, fegyelmi eljárás esetén biztosítja tagjai részére az ingyenes jogi védelmet.
 12. A Közalkalmazotti Tanácsban a szakszervezet által delegált tagokkal biztosítja a képviseletet.
 13. A fiatalok részére lakásvásárlási, lakásépítési támogatást biztosít a Közalkalmazotti Tanácson keresztül.
 14. A Közalkalmazotti Tanácson keresztül biztosítja az OMSZ üdülőiben a kedvezményes üdülést (Balatonszemes, Hajdúszoboszló).
 15. A dolgozók részére Mentők Önkéntes Nyugdíjpénztárát hozta létre, az OMSZ az alapbér 2%-át, munkáltatói tagdíj-kiegészítésként átvállalja (nyugdíj előtt 10 évvel állóknál 4%). A Nyugdíjpénztár tagjai részére kölcsönt folyósít az Alapszabálynak megfelelően.
 16. Folyamatos egyeztetéseket folytat az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, szakágazati szakszervezet révén véleményezi a mentés-betegszállításról szóló törvénytervezeteket.
 17. A Magyar Köztársaság Parlamentjében szakágazati szakszervezetként nyilvántartásba vett az országgyűlés elnöke (Magyar Közlöny 2000. évi 50. szám), így a képviselők számára elérhetőkké váltunk, illetve törvénytervezet során - az adatbázis alapján - értesítik a MÖSZ-t. 
 18. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) alapító tagjaként folyamatosan képviselteti magát a kormányzati egyeztetéseken.
 19. Szakszervezeti választott tisztségviselővé válhat, amelynek ideje alatt, továbbá a megszűnését követő évben a munkáltatóval szemben törvényi védelmet élvez, munkaideje egy részében, érdekvédelmi munkája végzése céljából jövedelme megtartásával felmentést kaphat a munkavégzési kötelezettség alól.
 20. A szakszervezet vezetői, bizalmijai részére különböző szintű továbbképzést biztosít.
 21. A szakszervezet belső életében neki tetsző csoportosulásokban, illetve azok közös rendezvényein vehet részt
 22. A www.mosz.hu honlapon biztosítja a folyamatos tájékoztatást.

Mit kérünk cserébe?

 • A munkabér 1%-át, melyet a munkáltató adómentesen von le. Ez azt jelenti, hogy a szakszervezeti tagdíj összegével az éves jövedelmet csökkentik, így nem kell adót fizetni utána.
 • Az alapszervezeti titkárokon keresztül havonta kiküldött tájékoztató anyagok elolvasását.
 • Tagként aktív részt vállalhat a szakszervezeti közösség belső életében.
 • Ha problémád van, keresd a szakszervezeti bizalmit, aki vagy önállóan, vagy magasabb tisztségviselők bevonásával megpróbálja azt megoldani.

Tanulság

Ha a tárgyalások során nem is teljesülhet minden akaratunk szerint, azért sok részcél elérhetővé válhat az összefogásnak köszönhetően. Ezzel csak arra szeretnék utalni, hogy egyetlen szakszervezet sem képes csodákra, nélkülük viszont egyetlen munkavállaló sem várhatja sorsa tartós
jobbrafordulását.